Hantverkarhandboken
Nyckeln till ett bekymmersfritt renoverande
Hantverkarhandboken
Välkommen till Bostadsrättsföreningen Botairlunden 2 som hantverkare och samarbetspartner. Här ger vi dig tips, råd och information om viktiga regler som vi vill att du följer när du utför arbete åt oss eller en bostadsrättsinnehavare.
När du utför arbeten i våra fastigheter måste du komma ihåg att du inte bara representerar ditt företag, utan även den som har anlitat dig. Det är därför viktigt att du gör ett bra intryck på samtliga boende i fastigheten så att de kan känna tillit till dig.
Klädsel och legitimation
När du genomför arbete i vår fastighet är det viktigt att dina arbetskläder ger ett vårdat intryck och att ditt företagsnamn är väl synligt.
När du träffar en boende presenterar du dig, utan uppmaning, med ditt namn och vilket företag du arbetar på, du talar även om i vilken lägenhet du jobbar i.
Din legitimation ska vara väl synlig på din klädsel och om någon vill se din legitimation så visar du upp den.
Nyckelhantering
Om du ska utföra arbete hemma hos en boende som inte är hemma måste du använda deras extra nyckel eller kvittera ut föreningens huvudnyckel. När du använder föreningens huvudnyckel är det viktigt att den boende har gett dig sitt godkännande att använda den för tillträde till lägenheten.
Kom ihåg att:
- Alltid låsa ytterdörrar, även när arbetet pågår i bostaden.
- Förvara nycklar på ett säkert sätt.
- Aldrig märka nycklar med namn eller adress.
- Aldrig låna ut nyckeln till någon annan. Du är personligen ansvarig för de nycklar du kvitterat ut.
- Låsa dörren när du lämnar bostaden.
- Anmäla förlorad nyckel omgående till styrelsen för Bostadsrättsföreningen Botairlunden 2.
Miljö
Du får inte spola ned överbliven färg i avloppet och du ska inte heller rengöra dina penslar eller verktyg i lägnehetens handfat eller diskho.
När du använder kemiska produkter ska de vara miljövänliga. Du är själv ansvarig för att ta vara på ditt skräp och eventuellt överblivet material.
Låt aldrig bilen stå på tomgång i området.
Informera innan du börjar jobba
Innan du påbörjar arbetet är det viktigt att de boende får information om:
- När arbetet ska utföras – dag och klockslag.
- Att huvudnyckel används för att komma in i bostaden om ingen är hemma. Notera att bostadsrättsinnehavaren måste ge sitt godkännande först.
- Vid större arbeten i flera lägenheter eller allmänna utrymmen som rör hela huset eller som pågår under flera dagar ska en informationslapp sättas upp i trapphuset eller läggas i brevlådorna 7-10 dagar innan arbetet påbörjas.
Om något händer som fler i huset måste informeras om akut ska informationslapp sättas i trapphuset så fort som möjligt.
Uppförandekod
Ditt besök ska vara en positiv upplevelse för de boende i huset. Tänk på att när du arbetar i någons bostad är du djupt inne i en annans persons privata sfär. Därför är det viktigt att du alltid uppträder på ett lugnt och respektfullt sätt.
När du befinner dig i någons hem ska du tänka på att:
- Inte använda toaletten eller annan egendom som tillhör bostadsrättsinnehavaren, det innefattar bland annat även dricksglas och bestick, såvida inte den boende först gett sitt godkännande.
- Endast röra dig i de rum arbetet utförs i.
- Inte röka i eller i direkt anslutning till fastigheten.
- Inte läsa anteckningar, lappar eller brev som ligger framme.
- Använda skoskydd. Du behåller alltid skorna på då det tillhör din personliga skyddsutrustning.
- Om något går sönder ska du kontakta den boende och din chef omgående.
- Använda ett vårdat språk och hålla telefonsamtal korta. Är det möjligt håller du telefonen avstängd.
Bilkörning och parkering
När du utför arbete i vårt hus och tillhörande områden gäller följande:
- Det är tillåtet att köra fram till entrédörren för att lasta i eller ur din bil. Du parkerar sedan på till exempel Rackethallens parkering.
- Du ska sätta tillbaka pollare efter dig.
- I området är alltid den högst tillåtna hastigheten 7 km/h.
Arbetstider
Arbetstid under vardagar är mellan 08.00 och 17.00, under helg är det inte tillåtet att arbete i eller kring fastigheten.
Sekretess och tystnadsplikt
Det är mycket viktigt att värna om de boendes integritet, därför får du inte:
- Prata om de boende eller deras hem till utomstående.
- Lämna ut de boendes namn eller adress till utomstående.
- Om du skulle behöva fotografera exempelvis en reservdel ska det delges de boende. Se till att ingenting som skulle kunna användas för att identifiera de boende syns i fotot.
Du ska rapportera till din chef, som i sin tur rapporterar till styrelsen för Bostadsrättsföreningen Botairlunden 2 om du upptäcker:
- Brottslig verksamhet.
- Att någon far illa.
- Misär eller fara för fastigheten.
När du går hem för dagen
Material får ej förvaras åtkomligt i trapphuset på grund av brand- och olycksrisk. Utrymningsvägarna måste alltid vara fria från hinder.
Behöver du en plats att förvara verktyg, material eller annat på så kontaktar du din chef som kontaktar styrelsen för Bostadsrättsföreningen Botairlunden 2.
Maskiner ska lämnas urkopplade, batteridrivna maskiner lämnas med batteriet urplockat. Det ska inte vara möjligt för ett barn att råka starta maskinen när du inte är där.
Se till att alla arbetsverktyg förvaras på ett säkert och ordnat sätt så att inga olyckor kan ske.
Elsäkerhet
All elektrisk utrustning ska vara hel och godkänd. Inga tillfälliga lagningar av kablar eller dylikt få förekomma.
När du lämnar arbetsplatsen ska du dra ur alla sladdar och montera tillbaka vägguttag. Som en extra åtgärd kan det vara bra att låsa dörren till utrymmet som arbetet pågår i om du lämnar för att ta rast.
Hot och våld
Skulle du av någon anledning känna dig hotad, eller om våld brukas mot dig ska du:
- Lämna bostaden och ta skydd.
- Ringa Polisen på telefonnummer 112.
- Kontakta din chef, som i sin tur kontaktar styrelsen för Bostadsrättsföreningen Botairlunden 2.
Arbetet slutfört
När du utfört ditt arbete hos de boende ska du meddela dem om vad för arbete som är utfört. Du ska även lämna eventuella skötselråd till de boende.
Om de boende inte är hemma när arbetet slutförts ska alltid de boende delges skriftligt vad som är utfört, av vem, när arbetet utförts och telefonnummer till dig.
Städning
När du är klar med ditt arbete ska du städa efter dig. Sträcker sig arbetet över flera dagar ska grovstädning göras varje dag innan du lämnar bostaden.
Sopor tar du med dig och kastar på ditt företags normala återvinningsstation. Du får aldrig använda föreningens återvinningssystem.
Har du smutsat ned i trapphuset under tiden du arbetat ska även det städas.